divendres, 18 de gener del 2019

LA LLEGENDA DE LA MALAVELLA


Visitàvem Caldes de Malavella amb Amics del Romànic del Berguedà. A pesar que el nom de Caldes coneixíem que era a causa de les seves termes de aigua calenta, “calda/calenta“, el nom de Malavella no sabíem ben bé perquè s’hi anomenava. El nostre guia va comentar-nos bastant extensament la raó.

Caldes de Malavella es una vila i municipi de la comarca de la Selva, és a mig camí de la Costa Brava i de la Serra de Guilleries, a la plana de la Selva, rica de contrastos, patrimoni i tradició.

Com les llegendes sempre són interesants vaig cercar-la per escriure-la el millor possible. A continuació la deixo exposada tal com ho he trobat:

Temps era temps... Fa molts anys el poble de Caldes vivia atemorit per les desaparicions dels infants de la vila i per la penúria econòmica. La gent vivia atemorida per una criatura espantosa, meitat home, meitat llop que a les nit agafava nens petits del poble i se'ls emportava al Castell. Era el Sucdebrut, el geperut, el criat de la Malavella que disfressat acovardia els vilatans.

Vet aquí que un dia, va  arribar un xicot foraster, en Maurici, que buscava feina. En Maurici va començar a desanimar-se, i tenia gana. Llavors va trobar-se amb la vella i el seu seguici. Anaven a recollir impostos, amb Punyestret, el seu ajudant que prenia els pocs recursos monetaris de la gent del poble. Famolenc  va voler agafar una moneda, però fou enxampat. La senyora feudal, era tan geperuda, lletja i dolenta, que tothom la coneixia com la “mala vella”. La bruixa, a l’adonar-se de la valentia del noi, el va fer servent del castell.

En Maurici va començar a treballar-hi, però de mica en mica, es va anar donant que allà hi passaven coses estranyes. Un bon dia,  va seguir a Sucdebrut, el bufó de la bruixa, tan geperut com ella mateixa, fins a la cuina, i va veure com treia un nen de Caldes d’un sac amb la intenció de llençar-lo dins un calder amb aigua bullent.

Es veu, que havia de cuinar cada nit un cor de nen petit a la “mala vella”, qui tenia un pacte amb el dimoni, de manera que si es menjava un cor tendre cada nit tindria poders sobre els pagesos caldencs.

En això, que en Maurici, al veure que l’aigua ja bullia, va agafar una revolada i empentà el geperut dins l’olla. Aleshores va deixar anar el nen perquè anés a avisar la gent del poble i quan va tenir el geperut ben cuinat, li va treure el cor i el va portar a la bruixa. A la primera queixalada, es va adonar que aquell cor no era tan tendre com el altres. En Maurici se li va encarar i li confessà que era el cor del geperut.

La “mala vella” va ordenar als guàrdies  que l’agafessin, però en aquell  moment va arribar tota la gent de Caldes que havia estat avisada pel nen. Ella, en veure-ho, va marxar corrents del castell cridant: TORNARÉ, TORNARÉ!

El castell de Malavella fou cremat per la gent del poble. A certa distància de Caldes es poden visitar les restes del castell anomenat de Malavella. Al seu costat l’ermita de Sant Maurici.

Text i recull dades. Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada