dimarts, 24 d’octubre del 2017

SANT QUIRZE DE PEDRET. PINTURES. CERCS. BERGUEDÀ

TERRA BERGUEDANA 

La capçalera de l’edifici mostra una sèrie de pintures murals, unes originals i altres reproduïdes el 1992 i el 1988. La nau central i l’arc triomfal estan decorades amb restes de pintures romàniques del segle IX i trobades in situ, també a la part nord n’hi ha restes, escasses de la mateixa època.
 
Nau central i arc triomfal
Pintures romàniques (possiblement de finals del segle XI) trobades in situ i restaurades l’any 1995. 

Restes del que devia ser el cicle del martiri dels sants titulars de l’església Sant Quirze i santa Julita. També un fragment que representa el sacrifici d’Isaac. La part superior està delimitada per una greca que alterna amb la representació dels busts dels sants. 

Des del 1940 al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona es conserven altres restes d’aquest fragment, arrencades el 1937.

Nau i absidiola nord
Restes a la nau nord. 

Reproducció de les pintures romàniques (possiblement de finals del segle XI) que van ser arrencades l’any 1922 i que es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona. Al nivell superior apareixen uns apòstols i a l’inferior uns cortinatges.

Mur de llevant. Reproducció de les pintures preromàniques del segle X. El fragment de l’esquerra de la finestra representa una creu de braços radials amb un cercle enmig. Dins el cercle hi ha un cavaller amb una llança guarnida amb un estendard. Al cap porta un elm cònic amb nasal. Al seu costat hi ha una figura i un gos. El cavaller té una petita creu sobre el cap. Damunt el cavall hi ha un ocell que picoteja un raïm i que en porta un altre a l’esquerra. El cercle i els braços de la creu tenen com a decoració motius vegetals i geomètrics. Fora del cercle, al costat esquerre, hi ha un home amb barba en posició de sostenir sobre el pit un llibre. A l’altre costat hi ha la figura d’un home nu amb un genoll a terra sostenint un bastó i amb una foguera al davant, que podria ser un dimoni. 

La figura de l’orant.
La figura a la dreta de la finestra representa a l’orant, personatge masculí amb barba, túnica i braços estesos, dins un cercla decorat amb motius de ziga-zaga. Sobre el cercle hi ha un àguila o un paó. 

Les pintures originals van ser arrencades l’any 1937 i es conserven al MDCS. 

Parets de tramuntana i de migdia, i volta
Restes de pintures romàniques (possiblement de finals del segle XI), que van romandre in situ en arrencar-se la composició completa l’any 1937.

Al MDCS es conserven les pintures arrencades. La composició representa la visió apocalíptica del tron sobre el qual hi ha el llibre dels set segells. Al costat de l’eix central i distribuït en tres registres, hi trobem els vint-i-quatre ancians de l’Apocalipsi asseguts a terra i amb instruments musicals. Tanca l’escena una greca que inclou animals. La part inferior del mur representa cortinatges amb dibuixos de cercles en figuració. 

Absidiola sud
Reproducció de les pintures romàniques (possiblement de finals del segle XI)  que van ser arrencades l’any 1922 i que es conserven al MNAC.
Representen, a la zona de la volta, una màndorla que envolta una imatge entronitzada de la Mare i el Nen; a l’esquerre de la finestra gran, la paràbola de les verges prudents, i a la dreta, les verges nècies i l’Església personificada. La part inferior, fins els brancals de l’arc d’accés, està decorada amb greca i cortinatges.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada