divendres, 22 d’abril del 2016

LA SALA DE BIURE. SAGÀS. BERGUEDÀ.


TERRA BERGUEDANA.

 

Havíem fotografiat l’església de Sant Martí i en crida l’atenció la gran casa pairal que dalt del cim domina l’espai de l’església i una gran extensió de terreny. Un cop en el lloc no podíem menys que visitar-la i fer-li unes fotografies.

 
El lloc de Biure és un nucli de població que pertany al municipi de Sagàs. L’antiga quadra i parròquia de Sant Martí de Biure (o Biure de Berguedà), que, com Valloriola, també es considera compresa dins l’entitat de població de la Guàrdia, és a prop de la riera del Pontarró i del rec de Passavant. 

Pel que fa a la denominació ‘sala’, molt arrelada en la toponímia catalana, és el nom comú de les residencies senyorials, normalment dintre els murs d’un castell o fortalesa.  

El lloc de "Benevivere" s'esmenta a l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell. L'any 903, el bisbe Nantigis d'Urgell consagrava en aquest lloc l'església de Sant Martí, a precs del baró il·lustre del lloc, Guadamir i d'altres habitants.  

Una part del territori de "Benevivere" pertanyia a la jurisdicció del monestir de Ripoll, segons documents del 957 i 989. L'església fou consagrada de nou i edificada pels habitants del lloc "Miro et Arnaldo et Baroro et aliorum bonorum ominum (...)".  

La vall de Biure fou un lloc habitat des dels primers moments de la repoblació del pagus de Berga i l'actual casa Biure va ser un dels primers nuclis d'habitatge.  

La gran casa pairal i els seus murs, tan vells, han fet que s'atribuís el lloc com a residència dels Templers. Diferents comanadors de l'orde portaren aquest cognom : Roig de Benviure (1186-1189) i Galceran de Biure (1307).  

L’època de les grans pestes, el segle XIV, provocà un despoblament que motivà l’agregació de Sant Martí de Biure a la parròquia de Sant Andreu de Sagàs. En el Fogatge de 1553 s'esmenta com a "En Casamira de Biure"

 
Masia construïda sobre restes d'una antiga casa o fortalesa medieval, bastida a llevant de l'església romànica de Sant Martí de Biure.  

La masia té la façana a migdia, tancada per un seguit de dependències annexes a la casa. La porta d'entrada a tramuntana és d'arc de mig punt amb grans dovelles. 

Coberta a doble vessant i amb el carener paral·lel a la façana, respira els seus orígens antics, accentuats per l'estructura clàssica de la construcció, que dificulta les ampliacions i manté el seu esquema original del s. XVII.  

La Sala de Biure acull actualment una instal·lació de turisme rural amb forces dependències i una gran vista panoràmica de les terres berguedanes. 

Text i recull dades. Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada