Sant Feliu Sasserra és actualment una població del Bages però històricament s’ha emplaçat dins la comarca natural del Lluçanès.
Al voltants dels s. XVI- XVII al poble es produïren una sèrie de fets escabrosos relacionats en la bruixeria. Al Serrat de les Forques eren penjades les dones acusades de tractar amb el diable i de fer mil facècies bones o dolentes que tot cabia en al cap dels acusadors i també en la ignorància de la gent.
Ens va sorprendre la gran difusió que anys rere anys rep aquestes celebracions que es demostra amb la gran quantitat de vehicles i visitants que hi acudeixen. L’aparcament i el poble sencer era envaït per molts cotxes i una multitud de gent disposada a fruir de la festa i de passejar pel carrers del poble.
Una munió de parades omplia els carrers i les places. Parades d’artesans i comerç local, d’esoterisme, tarot i bruixeria, la taverna esotèrica, múltiples personatges caracteritzats que passejaven i altres parades de tot signe, com és habitual en totes les fires.
Vam veure els saraus de les petites bruixes on els aprenents de bruixes i bruixots ban ballar tot fent els seus particulars Samaniats. Una representació teatralitzada d’un acte sobre l’arribada de Cosme Soler, malnom d’en Tarragó el caça bruixes.
També és important a Sant Feliu Sasserra, durant la Festa Major que es fa a primers de setembre, veure la Dansa de Treure Ball. Antiquíssima i senyorial tradició. Si comptem els compassos trobem que té els mateixos que una sardana curta. Són molts els que han vibrat en les seves vides ballant i escoltant-la. No us ho perdeu perquè manquen balladors i seria una decepció es perdés una part del nostre folklore.
No deixeu de conèixer aquestes fetes populars perquè representen les arrels de la nostra Catalunya i la seva gent.
Fotografia: Rosa Planell Grau Berga, 1 novembre 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada