dijous, 6 d’agost del 2015

ELS MARCÒLICS


Un d’aquests dies passats de juliol, en una sortida que vam fer pels entorns del berguedà, caminat pels vorals d’un prat, en una clariana  del bosc, vam quedar sorpresos per la bellesa d’aquestes flors, grogues, precioses. Tot el planell n’estava ple. Jo na sabia que eren, però la Cristina que les coneixia va dir que eren MARCÒLICS (o lliris del Pirineu.) Després de fer els fotos corresponents vam continuar caminant. Ens  va dir que en algunes zones també ni havia de  de rosats o vermells que son també molt bonics. Volíem mirar de trobar-ne, però la noia ens va dir que allà solament en trobaríem de grocs, però que un cop a casa ens passaria fotografies de marcòlics  vermells d’una sortida que havien fet pel Pallars.  
 
Com que em van fascinar aquestes flors. A més d’algunes imatges, farem una breu ressenya de les dues variants dels marcòlics.


MARCÒLIC GROC ( Lilium Pyrenaicum) pertany a la família de les liliàcies, poden sobrepassar el  metre d’alçada. Floreixen entre juny i juliol depenen de les zones . S’en troben per tot el Pirineu i Prepirineu. Les flors neixen capbaixes, tenen 6 tèpals recorbats de color groc amb taques fosques. Les fulles de forma oval se superposen en grups de 5 a 10 al llarg de la tija. Aquesta acaba en un raïm enlairat de flors grans encarades cap avall. Viuen entre els 1500 i 2000 metres d’alçada. El marcòlic groc és el símbol de la Vall de Núria.
 
MARCÒLIC ROIG O VERMELL (Lilium Martagon) igual que l’anterior és de la família de les liliàcies . De color rosa púrpura amb taques granats o vermelles, són també flors d’una gran bellesa, idèntiques a les anteriors excepte en el color. Floreixen en alçades entre 500 i 1000 metres, creien en boscos i prats de muntanya i en altres zones mediterrànies en llocs humits, prop de  rieres o rierols. Es poden trobar a molts indrets del Pirineu i en altres serralades de Catalunya,  és fàcil trobar-ne en boscos de verns. També se’n veuen en llocs com el Bages o la obaga de Montserrat.
 
En alguns llocs comparteixen espai amb el marcòlic groc, encara que aquest floreixen una mica més tard cap a finals de juliol i primers d’agost.
Gaudim doncs amb aquestes boniques imatges dels marcòlics.

05/08/2015/

  

2 comentaris:

  1. Alguna vegada n'he vistes d'aquestes flors, però no sabia com es deien. Són molt boniques, i veig que les papallones també ho pensen...Però segur que elles n'aprecien més el seu nèctar!
    Petonets Anna.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, jo també n'havia vist i fins fa poc no sabia que eren. de veritat que són precioses i adornen els llocs on floreixen.
      Una abraçada M. Roser.

      Elimina