diumenge, 7 de juny del 2015

PATUM 2015. CELEBRACIONS


 
Aquest dies , Berga torna a estar de festa.  Es respiren  a l’aire les flaires de la pólvora, del foc, de la música, dels salts i balls i gresca . Els carrers s’omplen de gent, de color, de música i de sons;  de barrets  i mocadors, d’alegria i de barreja, de grans i  de petits. La Festa gran per excel·lència, de la ciutat i la comarca. La Patum ha tornat. Avui ja estem a la recta final, però un dia prou important per viure-la amb gran intensitat i més que els altres jorns.
 
Aquest any, però la Festa, ha tingut i unes connotacions especials. Tres comparses celebren els 125 ans d’existència i ho han fet de maneres ven diferents i peculiars. Hi ha hagut un record molt especial per aquell any de 1890, en que hi van haver importants modificacions a la Patum. ELS NANS NOUS,  van ballar per primera vegada, també la GUITA XICA va aparèixer llavors i ELS TURCS HI CAVALLETS, van incorporar els cavallets tal com els coneixem ara . També ELS PLENS van incorporar la música al salt. Totes aquestes comparses s’han esmerçat en fer quelcom específic per celebrar l’esdeveniment.

Cal destacar entre altres coses, la  Guita xica, que va ser present, el dijous,  a l’ofici dintre l’església, ben mudada amb la “Peineta” i la “ mantellina llarga”  con una administradora més, i llavors va ballar la Patum de lluïment amb la mateixa indumentària.
Molt emotiva  va ser la seva aparició a la patum de la nit. Amb la plaça a les fosques , la emblemàtica figura sortia del carrer de les Canals, mentre la plaça era il·luminada per mig miler de torxes repartides per la barana i els balcons, va ser  espectacular.
 


Els Nans nous també van fer la seva aportació a la commemoració, amb un salt especial. Van sortir cada una de les dues parelles pels dos extrem de la plaça, amb els vestits d’abans. La parella jove duia la roba de 1984 a 1990.  La del enterramorts i la vella, que també duia ulleres, portaven la roba de 1957 al 1983. Amb la plaça també a les fosques, només un gran   focus il·luminava  el ball de les dues parelles. Va ser molt bonic i emocionant.

 
Els Turcs i Cavallets van traslladar la seva Festa particular al matí del dissabte. Un fet inèdit, ja que aquest dia no acostuma a haver-hi Patum , només els passa carrers a la tarda  i nit. Després de l’entrega dels títols dels Patumaires d’honor al Consistori. La comparsa a realitzat un salt dels turcs i Cavallets, juntament amb la comparsa de la Patum  infantil, que mai havien saltat junts. Així en comptes de vuit persones , al salt eren setze, simulant una lluita de turcs i cavallets grans i petits . També han recuperat antigues músiques i nous vestits. Grans aplaudiments a la plaça.  Després hi ha hagut n ous salts on hi ha participat persones grans o foranes que eren fora i feia anys que no saltaven.

Aquell any 1890 hi van haver altres canvis. Es va afegir música al salt dels Plens que fins llavors saltaven al so del Tabal. A l’últim salt, una estona es va saltar només alb aquest so, després va tornar  la típica música a que estem acostumats. Hi van haver altres actes, però aquests per mi van ser els més importants

 
Avui dia de la  Patum complerta i final de Festa. Encara tenim tot el dia per gaudir-ne i passar-ho  bé. Esperem que el temps segueixi acompanyant.


 BONA PATUM A TOTHOM

 

4 comentaris:

  1. Ai Anna, quina envegeta que em fas... La Patum s'ha de viure, per gaudir-ne plenament, a veure si aquesta nit puc veure els plens per la tele i acabar ballant el "tirabol"...
    Petonets, patumaires.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, M. Roser, aquests dies son molt macos, encara que a la nostra edat a vegades ens atabalem un mica. Ara un parell de vegades a la Plaça, a gaudir del ball , la música i l'olor del fum i la pólvora, no hi faltem. Per sort ja tot ha tornat a la normalitat.
      Una abraçada

      Elimina
  2. És curiós, que tot i que vaig ser present en algun d'aquests actes, amb aquest relat m'he assabentat de moltes coses que encara no sabia, que formen part de la història de Berga i de La Patum.
    Gràcies per tota la informació!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, Roser, aquest any la Patum va estar plena de celebracions, jo me'n vaig assabentar per casualitat i llavors vaig investigar una mica per sobre, aquestes comparses que feien els 125 anys i ho vaig voler compartir.

      Elimina