dimarts, 10 de setembre del 2013

VIATJANT PER ÀUSTRIA - II


SALZBURG

Cap el tard arribem a Salzburg . Ho meravella , la ciutat de la música, on va néixer Mozart. També és la ciutat de la sal, a la que deu la riquesa i el seu gran creixement econòmic. També ha estat ciutat eclesiàstica, ja que durant molts segles els  prínceps-arquebisbes eren els que governaven  la ciutat; el palau del arquebisbe, convents , esglésies i la catedral barroca, reflecteixen l’esplendor d’una època.
Travessada per riu Salz, i encaixonada entre el riu i la muntanya; esglésies, torres, teulades, mostren vestigis de diferents èpoques;   cases senyorials de gran bellesa . El gran castell fortalesa  Hohensalzburg, construïda al s. 1077, remodelada al s. XV, es una de les més grans i antigues d’Europa, des de  sobre un turó domina tota la ciutat i es veu des de qualsevol indret de la mateixa. Salzburg li ha estat difícil de créixer i ho ha fet enfora de la vall.  Un túnel foradant la muntanya que l’envolta uneix la ciutat de dins amb la de l’exterior.

Recorrem la ciutat; fonts , places, jardins, monuments, escultures, pont sobre el vigorós riu; tota la ciutat mostra el verd dels boscos i les  muntanyes que la voltegen , convents, cases senyorials.
 La casa on va néixer Mozart, avui, museu , on es conserven gran quantitat d’instruments musicals de la època. La casa on va viure després. La plaça dedicada al músic amb la seva estàtua , on tots ens van fer la fotografia

La catedral de Salzburg. Després de cremar-se per segona vegada al 1598, la vella catedral romànica, l’arquitecte Santino Solari , va ser l’encarregat de construir l’actual, la primera gran catedral barroca al nord dels Alps. Inaugurada al 1628, és una simbiosis barroca i romànica. La façana subdividida en tres parts, les dues torres lleugerament avançades,  emmarquen el pòrtic amb tres portes de bronze. A l’interior destaca la cúpula octogonal que on unes finestres deixen passar la llum que il·lumina tot el creuer. S’hi troba la pica baptismal on va ser batejat Mozart.
 
Festival de Salzburg. Vam viure l’ambient del festival de música i teatre, un dels més importants del món, que es celebra cada any als mesos de   juliol i agost . Places, teatres, palaus i la catedral, son escenaris de concerts i obres teatrals. Gent vestida d’etiqueta, alguns no tenen manies al sortir de l’espectacle , arremangar-se les elegants  faldilles o pantalons i tornar a casa o a l'hotel en bicicleta.


Palau i jardins de Mirabell. Els jardins de Mirabell , que envolten el palau del mateix nom, neoclàssic, són una meravella, ideals per gaudir una tarda d’estiu i  per acabar la nostra estada a la ciutat.
 
L’endemà, seguirem ruta cap a Baviera, la rica zona del sud d’Alemanya.  Deixem les altes muntanyes , per endinsar-nos en una zona plana,  de prats i camps verds on pasturem cavalls, i en mig d’un gran llac, visitarem un dels palaus del rei Lluis II , el boig.


30/08/2013



2 comentaris:

  1. Una ciutat preciosa aquesta...
    Acabo d'arribar de la Via i ara l'he seguida una estona per TV3, i he vist que als llocs menys urbanitzats, és on més goig feia i la gent s'ho passava molt bé. Al meu tram hi havia molta gent i més que una enllaçada semblava una manifestació...Jo no dic tacos però aquesta Via bé és mereix un "som collonuts"...
    Petonets estelats, Anna.

    ResponElimina
  2. Ahir va ser un dia dels que fan història. Jo també ho vaig mirar el vespre, feia molt goig veure tanta gent, gaudint, donant-se les mans, units en un mateix clam.
    Petonets enllaçats

    ResponElimina