diumenge, 14 de juliol del 2013

FESTES DELS SEGAR I EL BATRE. AVIÀ


 
 Aquest cap de setmana es celebra a Avià la festa del “Segar i el Batre”. Aquest any es el 25 aniversari de la festa.
 
Cada segon diumenge de juliol una colla de segadors d’Avià es posen en dansa per fer una demostració del vells i tradicionals oficis entorn a la a sega i el batre junt amb els altres relacionats, tal com feien els nostres pares i avis, en un passat no massa llunyà; abans que la mecanització substituís el treball manual  de l’home en aquests afers. La festa vol retre un homenatge  a la figura del pagès tot rememorant el quefer tradicional de les feines al camp,  evitant també que caiguin en el oblit.
 La Festa del Segar i el Batre d’Avià se celebra a l’esplanada que hi ha a prop de Santa Maria d’Avià, una església romànica del segle XII situada a 1 km del nucli urbà. Després de la missa que  es celebra a les vuit del matí, a dita església,  comencen tot un seguit  de  demostracions pràctiques de les feines del camp.  Primer li toca al segar, després ve l’esmorzar típic de pagès( mongetes amb botifarra, costella i cansalada, etc..? Després es continua amb el garbellar, cavallonar, ventar  i batre, tal i com es feien antigament, amb els animals i les eines que s'empraven per a realitzar aquestes  tasques al camp. A la tarda continua la festa al poble , amb un concert-ball  a la pista rodona del parc del Tossal .
Hi ha tot un seguit d’activitats complementàries a la festa. Tot el matí al pla de Santa Maria, es pot gaudir de la fira d’artesania, o bé demostracions d’antics oficis de pagès ( cistelleria, cordes....) també hi ha una trobada de puntaires i la degustació d’esmorzars de pagès o del típic pastis dels segadors.
La festa es celebra durant el període natural de realització de les tasques del segar i el batre, que va des de Sant Joan fins a finals de juliol. D’alguna manera, aquesta celebració ha substituït d’una forma renovada les antigues festes pageses que tenien lloc de forma espontània a les cases particulars una vegada s’havia acabat el procés del batre i que constituïen una veritable expressió de joia per haver finalitzat la collita.
En commemoració dels 25 anys de celebració de la Festa del Segar i el Batre a Avià, ahir es va estrenar un  espectacle musical inèdit, “La Rossa de Bulner” ideat a partir de la recerca de músiques i danses d’abans, relacionades amb les feines al camp durant la sega, amb la interpretació  d’actors, i la participació de balladors, músics i cantaires d’Avià.
 
Anna -14 de juliol de 2013-
 




2 comentaris:

  1. Bona nit, Anna, fa una estoneta que ho he vist per la tele...No sabia que fos el 25è aniversari de la festa. Jo vaig ser-hi un any, quan encara es feia als camps del costat de la carretera, cap el cantó de l'Espunyola...Quins temps! Recordo que per ventar el gra, ens posàvem un mocador com els bandolers, perquè no ens entrés pols a la boca i al nas i la festa que fèiem acabades totes aquestes feines...
    Suposo que al matí els ha fet bon temps, perquè a la tarda hi ha fet una senyora pedregada i també he vist que havia plogut molt a Navars...
    Petonets, de records, Anna.

    ResponElimina
  2. Hola M. Roser, veig que ja coneixes aquesta festa. Està bé recordar les coses tal com es feien abans, si que són feines on la pols hi corre a dojo. El temps el matí encara es va aguantar una mica, però estava tot moll, van variar alguna feina, per tal que fos més séc. A la tarda ja va tornar a ploure molt, i pedregar per aquests indrets.
    Petonets de bona nit

    ResponElimina