dissabte, 1 de juny del 2013

PATUM... PATUM... PATUM... PATUM...!


Proclama el Tabal fent vibrar els seu so; removent els cors  i els sentiments de molts patumaires, berguedans i forans que, com cada any, l’esperen amb delit. Cada retruc que dóna el tabaler  és com un anunci que porta una infinitat de missatges: S’han acabat la serietat i els protocols! És hora de desinhibir-se, és hora  d’estar alegres! Ara comença la disbauxa, deixem les nostres preocupacions, desconnectem i gaudim de l’esclat dels coets, escoltem  la  música alegre i encomanadissa mentre ballem, sense prejudicis, seguint el seu ritme, suau o frenètic, que   cada comparsa ens fa percebre!

Si fem una ullada per la història, molts anys enrere, les comparses ballaven, cerimoniosament, dins de l’església. Més tard la processó s’expandia pels carrers de la ciutat i les comparses també seguien el seu ritme dansant sobre la Plaça Cremada.

Cada comparsa té la seva simbologia:  Els Turcs i Cavallets  ens reporten a les guerres de temps enllà i les Maces rememoren la lluita entre el bé i el mal: àngels i dimonis. Les Guites, embogides, volten la plaça traient foc pels queixals, fent córrer a petits i  grans, mentre els coets peten a tort i a dret!


Els nans i els gegants animen la festa; la música  dels seus balls engresca la plaça sencera, atapeïda, gairebé entatxonada de gent, que van guarnits amb molts barrets i mocadors multicolors; respirant olors a suor, a fum, a barreja i a... bogeria. Tot plegat, un conjunt de tonades  i matisos fantàstics!                                      

La música ha evolucionat molt els darrers anys, però al bagul dels  nostres records encara hi tenim presents les cançonetes que cantàvem quan érem menuts:

A l'estiu i a l'hivern
els dimonis a l'infern
a l'hivern i a l'estiu
els dimonis al caliu.

Ai,Peret si en balles l'Àliga
al davant de l'hospital,
fes tres passos endarrere
fes-ne tres més endavant.

A la roca el sol i toca
a la roca el sol i neix,
més m'estimo la Pepeta
que una bossa de diners.

La majestuositat de l’Àliga no la supera cap altra comparsa. No és estrany que al poeta berguedà, Pere Tuyet i Casafont, li sorgissin, de la seva ploma, aquestes rimes tan boniques:


     Oh mestressa real
de repúbliques blaves:
el somriure malalt
de les joies esclaves
no t'irisa el vernís;
però tant se t'en dóna,
tu ets per viure feliç
amb espais de corona.



Els Plens: l’apoteosi final. El foc, enmig de la foscor, reflecteix els batecs dels cors dels berguedans, mentre van giravoltant per la plaça, i els Tiravols conviden a ballar, fins i tot als més ensopits!


Finalment s’acomplí el somni més desitjat. La Patum fou declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO; honor reconegut a nivell mundial. Així també els grups cantaires entonàrem  l’”Himne als administradors” l’any 2006, fent repicar les veus amb joia i armonia...

PATUM I BERGA AL MÓN,
BERGA I PATUM:
A FORA EL FUM!
TOT SIGUI PAU I LLUM!
  
BONA PATUM A TOTHOM!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada