dimarts, 8 de setembre del 2015

QUERALT ES VESTEIX DE GALA


Un any més Queralt està de festa, avui és el dia de la gala de Queralt. Multitud de berguedans i forans s’apleguen en aquest lloc màgic per celebrar i rendir homenatge a la Patrona de Berga i comarca. Ja des fa una setmana hi ha hagut actes culturals i religiosos per preparar la diada. La novena, iniciada abans, música, sardanes , l’ofici amb els cant de l’Orfeó Berguedà, que culminen amb el cant de l’Himne de la Coronació, vol de parapents ; tothom gaudint d’aquest dia, del lloc  i de la festa que conclourà a les 6 de la tarda  amb el final de la novena .  

Aquest any, però  hi ha un afegit especial, ja que se celebra l’inici del any del centenari de la Coronació canònica de la Verge de Queralt, (1916-2016) recordant aquella data  de 1916 de la Coronació de la Mare de Déu, on,  entre moltes altes personalitats hi va assistir una infanta del país veí.  L’inici de l’any del centenari és va iniciar dissabte passat , dia 5 de setembre, on entre diferents actes hi va haver una encesa  de 8000 espelmes formant el logotip  del centenari.

Si de manera esplendorosa i festiva es van celebrar els 25, 50 i 75 anys del esdeveniment, arribar al cent,  no podia deixar als berguedans sense  organitzar  un  centenari especial . Berga sencera, Entitats religioses, cíviques, lúdiques, culturals esportives, etc... s’han preparat i organitzat actes diversos al llarg d’aquest 12 mesos que tenim per endavant.  Els actes centrals del centenari, seran, entre el 27 d’agost i el 8 de setembre del 2016.    Dies en que la Verge, baixa del seu tron de Queralt  i visita Berga,  també diferents entitats religioses i els  pobles de la rodalia, abans de tornar a pujar al seu cim, el dia 8 de setembre, per celebrar allà la apoteosi final de la commemoració. Un dels actes destacat d’aquests dies serà la celebració de la Patum, que només en contades ocasions es fa fora de les dates tradicionals del Corpus.

Acabarem aquest post, amb una estrofa del himne de la Coronació de la mare de Déu de Queralt, el tros amb que comença i acaba, i que diu així,

Verge del Cims, Regina de Serra,
Mare de Déu, Estel del Berguedà,
Pregueu al cel pels homes de la terra,
Vetlleu tot temps pel poble català.

 08/08/2015/

 

4 comentaris:

  1. Devia ser una festa preciosa...He recordat la sardana Les aromes de Queralt:

    Es un tros de Paradís,
    Trasplantat a Catalunya
    Tot enyor del cor allunya,
    I el torna feliç
    Hi ha un llençol brodat d' estrelles
    Que l' acotxa cada nit
    Quant la nit es nuvolosa
    d'una Verge hermosa
    rep l' esguard florit.

    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una sardana molt bonica "Les aromes de Queralt" i pel que veig tens bona memòria i bons records d'aquestes contrades. El dia de la Gala , és una festa molt celebrada per tots els berguedans.
      Petonets de tornada

      Elimina
  2. Recordo molt bé el 50è aniversari i el 75è. Des de llavors les coses han canviat molt, però aquest dissabte, dia 5 de setembre, feia goig de veure com la gent participava en tots els actes, i ja no cal dir el dia de la Gala. Esperem que el Centenari també sigui ben lluït!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo només recordo el 75 d'aniversari i va ser molt lluït amb totes les orenetes. Aquest dia 5 va ser un bon començament del Centenari, moltíssimes Entitats estan motivades per celebrar-lo amb actes. Potser ara hi hauran més activitats lúdiques i els altres anys dominaven més les religioses.

      Elimina