dijous, 13 de setembre del 2012

SANT ROMÀ DE LES BONS II. ENCAMP. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA
El passat 14 d'abril del present vam publicar una crònica de la visita a Sant Romà de les Bons on vam oferir les fotografies que vam fer de la part exterior de l’edifici. Ara aprofitant la campanya del Govern andorrà durant els mesos de juliol i agost vam poder veure i fotografiar (sempre sense flash) l’interior de diverses esglésies i aprofitem l’ocasió per oferir-vos les nostres fotografies fetes a Sant Romà de les Bons. Afegeixo la transcripció de l’escrit de l’anterior visita.
Interiorment en el centre del presbiteri l’altar s’alça fet d’obra sobre blocs de tosca fent pilar i coronats per una gran llosa d’esquist com ara. Originalment conservava en el seu interior una lipsanoteca – una capseta de fusta- i una ampolla de vidre amb la data de consagració.
Els murs alberguen una reproducció de les pintures murals romàniques que es troben en el MNAC. Aquestes pintures han estat identificades com pròpies del Mestre de Santa Coloma.
També es poden observar pintures de tradició gòtica amb la iconografia de Sant Pere obrint la porta del paradís als elegits mentre a l’altre cantó els condemnats cremen en l’infern.
També val la pena admirar el retaule policromat gòtic, damunt la porta d’entrada, dedicat a Sant Romà d’Antioquia del s. XVI de l’escola del Mestre de Canillo i diferents peces de mobiliari de fusta.

Les pintures del Mestre de Santa Coloma pertanyen al s. XII i van ser arrancades als a. 30. Malgrat tot, es conserven restes de la pintura mural romànica amb motius vegetals juntament amb animals alats.
Una molt grata iniciativa per part del Govern del proper país per deixar admirar aquest tresor als ulls curiosos dels aficionats.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: Rosa Planell Grau.
Berga, 3 setembre 2012.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada