diumenge, 17 de juny del 2018

SORTIDA A ELNA. LA MATERNITAT I LA CATEDRAL



Diumenge passat vam fer  la sortida de les caramelles,  que com cada any es fa una visita a un lloc pel seu interès lúdic i/o cultural.  Vam sortir a les sis de la matinada per després  d’una parada per esmorzar a les  deu arribaven a Elna, petita localitat del sud de França de gran interès per la Maternitat i la important catedral  romànica. A la tarda continuaríem cap a Argelers  important camp de concentració després de la guerra civil.

Maternitat d’Elna. El 2013, després de la reforma obria l’espai museístic del castell de Bardou, la Maternitat d’Elna, va obrir  portes per homenatjar la labor que la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz, va dur a terme en temps de la guerra civil espanyola, amb els refugiats que arribaven als camps de concentració   i després en la segona guerra mundial  acollint també  jueves que escapaven dels nazisme.

Elisabeth, una mestra suïssa que als 24 anys va arribar a Madrid durant la guerra civil amb els voluntaris de ajuda humanitària, després va passar al sud de França per ajudar als campaments de refugiats. Aviat es va adonar de com els nadons acabats de néixer morien tan pel fred com per la falta d’aliments i d’aigua. És va dedicar a buscar dones embarassades als veïns camps de concentració,  i les va acollir en aquest palauet abandonat que va a condicionar amb l’ajuda suïssa per facilitar donar llum en condicions decents. De 1939 a 1944, uns 600 nadons van néixer en aquest lloc . Un audiovisual i les fotografies que va fer la mateixa Elisabet, mostren la cruesa dels fets i la tendresa de la vida al lloc, on les mares col·laboraven  en l’Organització i tasques del  dia a dia.  Va ser clausurada pels nazis que van ocupar França al 1944.


La catedral D’Elna, de santa Eulàlia i santa Júlia, romànica dels  s. XI-XII, va ser seu del bisbat d’Elna fins al 1801. que va passar a Carcassona i després a Perpinyà. De planta basilical de tres naus i tres absis , la nau central coberta amb volta de canó, i les laterals de quart d'esfera, els pilars que separen les naus són de diferents tipos, dintre guarda importants tresors del llarg d’aquest segles.  La façana principal, romànica, va ser concebuda originàriament amb dos campanars,  del qual només es va construir el la de la part sud. Al  s. XIV per reforçar el sistema defensiu es va construir la de la part nord, més petita i a base de còdols i maons, també els marlets que la coronen. 

El claustre de la catedral, monument medieval  important va ser construït pels canonges ajudants del bisbe. Cada galeria té cinc pilars quadriculats  i vuit columnes germinals unides per arcs de mig punt de marbre blanc. La decoració amb temes vegetals i animals. Nombroses sepultures de prelats s’obren a la paret . Destaca la gran porta del s. XIV, que dona a la catedral,  de marbres blancs i rojos.


A la tarda vam visitar Argelers  aquella immensa platja ara centre turístic d’estiueig, només un gran monòlit recorda els milers de refugiats que van morir en aquell lloc en l’exili de després de la guerra . Després també  en un lloc apartat vam veure el petit cementiri  dels espanyols , lloc solament simbòlic, ja que unes inundacions molt fortes va arrasar aquell lloc fa uns anys.

Una visita interessant encara que una mica trista en recordar unes situacions tan tràgiques, però sembla que la història es va repetint  de nou, ara en la civilitzada Europa, amb els milers de refugiats que arribem cada dia a les nostres costes, o moren al mar, fugint de la guerra dels seus països.

10/06/2018/


2 comentaris:

  1. Trobo que vau fer una excursió a la memòria històrica que de vegades oblidem...Molt interessant, gràcies per algunes explicacions que no sabia. Tens raó la història, per desgràcia, sovint repeteix els seus horrors!
    Petonets Anna.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si M. Roser, va ser una excursió a la memòria històrica, van ser molt interessants les explicacions de la guia i l'audiovisual a la Maternitat.
      Una abraçada.

      Elimina