diumenge, 14 de maig del 2017

MALANYEU. PANET DE S. MIQUEL I BENEDICCIÓ DEL TERME



Com cada any , el diumenge després del  8 de maig, festivitat de Sant Miquel arcàngel,  és fa a la petita església de Sant Sadurní de Malanyeu, la benedicció del terme i la dels panets i el posterior  repartiment  d’aquests entre les assistents.


La tradició és molt antiga, es creu que data de la Edat Mitjana, quan les cases més riques del poble, per una promesa feta al sant per la protecció dels  seus conreus, en aquest  dia després de fer la benedicció dels termenats , repartien un pa ( bé escàs i bàsic) entre els habitants del lloc i els vianants que hi acudien.


La tradició continua viva, encara que el lloc ha quedat força despoblat. La gent que hi viu i els forans que hi tenen casa, que també s’hi han afegit,   van continuant amb aquest costum tan arrelat al món rural català.


Avui al  matí, encara que el dia havia començat amb bon temps, el sol lluïa i semblava que seria un dia estiuenc i calorós, cap al migdia s’ha anat posant rúfol i fins han caigut quatre gotes, que no han espantat als visitants que han  acudit a la celebració.  Tothom s’ha emportat el seu pa beneit i la casa que el repartia han donat la coca a la família que s’encarregarà de fer-lo i repartir-lo  l’any vinent.




14/05/2017/


6 comentaris:

  1. Està molt bé guardar i continuar amb les bones tradicions.
    A Olesa de Bonesvalls , també tenen una tradició com aquesta, que celebren pel 19 de Gener , si no vaig equivocat.
    Bona setmana !

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'garda el teu país, quan encara treballava anava a dinar a Sant Pau de l'Ordal. Olesa també deu ser terra de bons vins i bona gent.

      Elimina
    2. Gràcies Artur. Està bé conèixer altres llocs que mantenen tradicions semblants, encara que en dates diferents, segurament tindran algun altre sant de patrò.
      Bona setmana per tu també.

      Elimina
    3. Veig Miquel que el comentari de l'Artur t'ha portat bons records.

      Elimina
  2. Trobo que aquestes festes a les ermites o pobles petits tenen un encant especial...El nostre és un país de tradicions i cal conservar-les. Fa un munt d'anys que no he estat a Malanyeu...
    Molts petonets, Anna.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, son boniques aquestes tradiccions, a més aquest any que era a nosaltres que tocava continuar-les. Un dia molt maco. Segur que Malanyeu no ha canviat massa de quan hi havies pujat, més tranquil i solitari, sobretot al hivern, llevat quan hi han alguns escaladors.
      Una abraçada M. Roser

      Elimina