diumenge, 19 de juny del 2016

EXCURSIÓ A REUS - MODERNISME I GAUDÍ


Com cada any per aquestes dates arriba l’excursió de les caramelles de la gent de La Valldan, que sempre busquen descobrir indrets culturals i paisatgístics de casa nostra  per passar una bona jornada. Llocs que sovint hem estat però moltes coses ens han passat desapercebudes.
El lloc elegit ha estat Reus, per fer la Ruta pel Modernisme i visitar Centre Gaudi , com no podia faltar en la ciutat natal del genial i famós arquitecte. Després dinar a Cambrils quedava la tarda per veure la Fira que es feia al  poble o fer una passejada pel port i la  platja.  

El Modernisme, és un moviment eclèctic,  que  s’inicia a finals s. XIX i principis del XX, és  caracteritza per una renovació en l’arquitectura que aglutinava les tendències m és modernes d’Europa, amb una gran creativitat  i profusió de detalls , alhora que funcional i utilitària, amb materials innovadors i una gran profusió d’elements ornamentals i decoratius. El Modernisme Català amb elements constructius propis, com la rajola esmaltada, la volta de maó, el ferro forjat, vitralls ... combinat amb elements industrials, estructures metàl·liques , ferro colat...

 L’INSTITUT PERE MATA,  és el lloc elegit per iniciar la ruta. A les deu del mati ja ens esperava el guia, amb l’autocar ens van dirigir al Centre.  És un institut psiquiàtric, Un tresor amagat als afores de la ciutat. L’any 1898 comença la construcció,   a instàncies del metge reusenc Emili  Brianso, que va veure la necessitat d’un  un lloc per tenir cura dels malats mentals fins llavors tancats en condicions insalubres. L’obra, implicada la burgesia, va  anar a càrrec de Lluis Domènech i Montaner, que va projectar l’edifici seguint l’esquema de conjunt de pavellons separats per jardins.  Centre pioner d’investigació i recerca. Seria el precedent de Sant Pau.
 

Primer és van construir els Pavelló de l Beneficència i els del Pensionat de Tercera classe, així es va obrir  l’1 de març de 1900. EL PAVELLÓ DELS DISTINGITS, per gent de classe alta, que poden pagar molt i cobrir les despeses del centre, es va fer desprès. Avui és l’únic que es pot visitar. Consta de  planta baixa, on hi ha serveis  comunitaris, sala , menjador, billar, amb gran ornamentació. Dues  plantes per  habitacions, amb mobiliari original, arquitectura adaptada a la funció, galeries amb finestres sobre el jardí,  en lloc de reixes vidrieres amb ànima de ferro els  banys comunitaris, però  vàter individuals, molt decorats.  Tercera planta per la neteja. La façana es d’obra vista , pedra per emmarcar les obertures  i altres detalls decoratius complementats per plafons ceràmics i treballs escultòrics . L’edifici s’acabà l’any 1908.

EDIFICIS MODERNISTES. Després vam començar la passejada per la ciutat , per contemplar i admirar els bells edificis modernistes, que la burgesia  industrial, rural  i comercial mostrava el poder  i rivalitat en la bellesa i ornamentació de les seves cases .   Hi ha catalogats 27 edificis  del millors arquitectes de l’època. Destaquem només algunes de les mansions que vam visitar: CASA NAVÀS, 1908)de Domenech i Montaner. CASA LAGUNA, de Pere Caselles (1904). CASA CARPA,  de Pere Caselles i Tarrats, (1903). CASA SERRA,  de Joan Rubió Belleres, (1924) etc.  ens en van quedar moltes per veure, però si que van gaudir amb una bona mostra. 

CENTRE GAUDI. El lloc on van acabar la nostra visita a Reus.  Un espai dedicat a la visualització i interpretació, de la vida i obra d’Antoni Gaudi.  Un edifici de quatre plantes , on  destaca la pantalla gegant de la seva façana, on sovint fan audiovisuals. La planta baixa acull l’oficina de Turisme i les botigues. Les tres plantes  acullen  l’espai expositiu o museu, on podem contemplar i tocar les torres de la Sagrada Família, les xemeneies de la Pedrera, veure com es filtra la llum per la cúpula del Palau Güell, maquetes d’edificis, o podem passejar per entre les columnes del Parc Güell... entre moltes activitats
 Destaca en la tercera planta la sala d’espectacles audiovisuals amb multi pantalla i maquetes sensorials i tàctils . Un recorregut per les sensacions  més fascinants  en tots els elements que formen la creativitat del geni. Un espectacle de 360º  de sensacions i interactivitat , que ens introdueixen tan  en les textures i formes del  paisatge i els orígens de la ciutat on va créixer Gaudi , com en les sensacions i emocions de les seves obres des de la còmode perspectiva  de les cadires  giratòries que interactuen amb  l’espectacle. No cal dir que van gaudir d’una funció excepcional.

Després en ruta cap a Cambrils on van dinar i llavors a  la tarda vam fer una visita relaxant  per la fira o vora al mar que van completar aquesta sortida.

05/06/2016/

2 comentaris:

  1. Caram, noia ens has donat tota una lliçó de modernisme...
    M'has fet pensar en les caramelles d'Avià, que organitzava cada any el pare!
    Vau fer un viatge lúdic i cultural, alhora...
    Petonets, Anna.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé era qüestió de repasar el modernisme. De fet els caramellaires de La Valldan sempre organitzen unes excursions molt guapes , culturals i lúdiques i com el Josep hi canta ja també m'apunto a la sortida.
      A Àvia, com tots aquests poblets de per aquí, les caramelles continuen ben vives com les que organitzava el teu pare i encara recordes.
      Petonets M. Roser

      Elimina