dimarts, 14 de maig del 2019

PASSEJANT PER SANT PERE DE TORELLÓ. OSONA





Vam visitar el poble de Sant Pere de Torelló portats per la curiositat de veure de les seves escultures al carrer. Va ser una volta que ens va encantar i malgrat ens manca alguna, segurament tornarem, us les volem presentar amb la descripció del plafó explicatiu.

Per a ésser torner només calia un petit obrador, sovint era una cort transformada en taller, i tenir un o més torns de peu. Amb unes quantes eines, gúbia, ungleta, enformador,... es podia treballar. La destresa dels torners per a tornejar i moure el torn al mateix temps havia de ser considerable. D’aquesta manera varen treballar durant segles.

Segons indicis la torneria ja existia a la Vall de Ges al segle XIV. Fou durant el segle XIX quan es va viure l’expansió i es varen adoptar diferents forces motrius per a moure les màquines, com l’energia hidràulica, molt particular de la zona de Sant Pere, i finalment l’electricitat.

N’és un exemple l’embarrat que aquí podem contemplar, combinació de corretges i politges que fan moure els capçals del torn.

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada