dimecres, 10 d’octubre del 2012

FRUITS BOSCANS


Cap a finals d’estiu i començament de tardor , els nostres boscos i amples zones d’arbusts i esbarzers, s’omplen de fruits silvestres; negres, vermells , morats o blaus ; aspres , dolços ....que a més de ser molt bons tenen unes propietats antioxidants, que prevenen l’envelliment i també algunes malalties , gràcies a unes substàncies beneficioses que contenen; com, els tanins, polifenols, antocians , flavones i altres deguts als pigments del seus colors.

Aranyons, nabius, mores, maduixes boscanes, groselles, gerds, cireretes d’arboç... i molts altres, alguns els grans desconeguts per molts i poc apreciats per la majoria. Els nostres avis en temps de poca abundància els coneixien prou bé i eren les postres de molts dies. Jo encara recordo de petita haver anat a cercar gerds, mores i maduixetes de bosc.

No cal anar gaire lluny, perquè aquests fruits siguin reconeguts, i apreciats. Cal només travessar els Pirineus i a Franca, trobem que són molt buscats i perseguits aquest tipus de fruits boscans; fins i tot se’n cultiven algunes varietats. També en amples zones del nord d'Europa són fruits molt valorats.

Elaboren sucs, melmelades i confitures, amb nabius, mores, gerds i fruites del bosc barrejades, que són una delícia pels que les coneixem, a més sense sucres afegits que fan que siguin molt saludables.
  
Una de les altres coses que elaboren amb aquest senzills fruits silvestres, son els pastissets; vaja tota una ample gama de pastissos que estan ... per llepar-se els dits!
 
 

2 comentaris:

  1. Em sembla que al comentari de l'altre dia que va desaparèixer, et deia que gairebé sempre encerto quins són els teus posts, sens mirar el nom...

    Doncs vinga, encara que no sigui políticament correcte, ens en lleparem els dit...
    Només i trobo una pega amb els fruits boscans, i és que s'han de conèixer molt bé, perquè també n'hi ha alguns de verinosos; passa com amb els bolets...

    Petons dolços.

    ResponElimina
  2. Hola M. Roser, docs potser si que és això que deies, de fet em coneixes força bé i ens identifiquem amb forces coses.
    Aixó dels fruits boscans, és veritat, no tots són bons, jo de petita n'havia menjat alguns de tòxics, que només em va fer una mica de mal de panxa.
    Petons de bona nit!!!

    ResponElimina