diumenge, 31 d’agost del 2014

NOSTÀLGIA

Avui m’he retrobat amb els paratges on vaig viure durant la meva infantesa i joventut. Feia tant anys que deia que per les vacances hi tornaria... però mai no trobava el dia, l’hora, el moment... Ara em sento com si no haguessin passat els anys ni m’hagués absentat tant de temps!
 
Quan he creuat el camí; el que feia aquella giragonsa tan sinuosa, m’ha donat la impressió que el cor em sortia fora del pit i quan he vist la casa pairal al mig de la fondalada... m’ha semblat com si el temps s’hagués aturat i jo encara tingués quinze anys i les mateixes ganes de viure, de cantar de ballar, de saltar i d’estimar...



Aquí hi havia l’esbarzer que sempre ens oferia aquelles mores tan sucoses, que degustàvem mentre corríem i jugàvem a cuc i amagar, però ara veig que, amb els anys, ha desaparegut.

Quan fèiem  muntanyisme amb tota la colla, era tan bonic... ens ho passàvem tan bé! Tot i algun ensurt, com aquell dia que quan érem a la meitat del trajecte, muntanya amunt, va caure aquella tempesta tan impressionant i per poc no baixem tots de patac.

El frondós faig de vora la font s’ha fet tan gran...! I el majestuós bedoll de la devesa, amb les seves branques pèndules, m’ha fet recordar amb enyorança el primer amor, el primer petó i... perquè no dir-ho... el primer desengany. 

Des d’aquí, sento nostàlgia de tots els moments viscuts, amb les persones que mai no em van decebre, la meva família: els meus pares, els meus germans, les tietes...

Qui sap si jo no vaig ser, o no em vaig comportar, de la manera que ells esperaven... Va arribar un dia que tot se’m feia petit; somniava i desitjava viure en un lloc gran, un lloc immens, on el brogit de la gent, els cotxes... emplenessin les meves orelles i la meva vida. Estava cansada de sentir a cantar els ocells, de dia, i els grills a la nit; no sabia apreciar la calma i la quietud que es vivia en aquest llogarret tan bonic i solitari.

Quan el temps començava a fresquejar, em mirava les orenetes com es reunien per emigrar cap a països més càlids, i jo, com elles, només tenia ganes de volar i volar... cap a la gran ciutat. Llavors no m’imaginava, ni per un instant, que alguna vegada hi voldria tornar per quedar-m’hi, tot i no haver-hi gairebé res, ni ningú del qui hi havia deixat.

La casa pairal... encara la veig tan fantàstica, com sempre havia estat! El cant dels ocells, avui, em sembla una benedicció del cel. Les ganes de residir en un lloc ple de gatzares s’han anat esfumant amb els anys. Ara només tinc ganes de estar tranquil·la, viure en pau, i gaudir del so profund d’aquest meravellós silenci...!

Roser Vila Pujol 
1 de setembre  de 2014




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada